Lennard en de kandidaat

LENNARD EN DE KANDIDAAT


Dit is het eerste blog van een drieluik over recruitment en werkgeluk. We zijn de tijd voorbij dat een baan alleen een manier was om geld te verdienen. Ja, geld telt nog steeds, maar is onderdeel van een veel breder pakket aan WANNA-haves, of bijna MUST-haves, die een kandidaat zoekt.

Dit is Lennard, hij is Recruitment Partner bij Vlotte Babbels. Vlotte Babbels voorziet in sales- , marketing- en communicatieprofessionals. “Wij houden niet van blabla en selecteren onze kandidaten op puurheid en inhoud. What you see, is what you get!”. Dat is duidelijke taal!


Een nieuw bewustzijn

Passende kandidaten zijn soms lastig te vinden. Hoe gaat Lennard daar als recruiter mee om?
“Vaak benader ik mensen die niet echt op zoek zijn. Of misschien niet weten dat ze op zoek zijn. Die mij triggeren door hun profiel, die bijvoorbeeld opeens iets heel anders zijn gaan doen of gewoon begonnen zijn in de Corona-periode, zo in de eerste helft van 2020. Dan merk ik dat mensen wel vaak een verhaal hebben of samen verder willen kijken. Destijds was je blij als je een baan vond, maar nu ontdek je dat er meer is dan alleen die baan. Voor mij ideaal om eens te onderzoeken wat iemand dan zoekt. Ik stuur mensen altijd een persoonlijk bericht of bel ze, dat wordt gewaardeerd. Misschien zoeken ze nu nog niet maar het is zó waardevol om dat persoonlijke contact te leggen met mensen waar je potentie in ziet”.

Het is geen nieuws dat de Corona periode allerlei zaken heeft blootgelegd voor de werkende mens.
Zo kwam de één erachter dat het thuiswerken wel heel lekker is. Tussendoor sporten en af en toe ook even die was in de wasmachine doen. Of heel praktisch, geen file onderweg en op je gemak je kind van de opvang halen. Maar er kwamen ook wat minder mooie dingen naar boven. Slechte interne communicatie of een manager die je om de 10 minuten belde. Om gek van te worden. Of het gemis van collega’s in het team … voor die social talk. Zèlfs met die ene die nooit koffie haalt.

Mensen zijn zich meer bewust geworden van wat ze fijn en belangrijk vinden en waar ze gelukkig van worden.

 

Wat wil de kandidaat écht?

“Ik vind het belangrijk dat een kandidaat nadenkt over wat belangrijk is. Over wat iemand zelf belangrijk vindt. Als je daar niet goed over nadenkt, zit je straks weer ergens waar je toch niet helemaal op je plek zit ”.

Iedereen heeft andere behoeften, dus het is heel waardevol als je weet waar jij zelf het meest gelukkig van wordt om in je werk optimaal te presteren. Wij hebben allemaal behoefte aan aandacht, veiligheid, autonomie, emotionele verbondenheid, ergens bij horen, waardering/erkenning, succes, privacy en betekenis/uitdaging. Maar we hebben die behoeften niet allemaal in dezelfde mate. 

Zo vind jij een maatschappelijk doel misschien heel belangrijk of dat jouw organisatie bijdraagt aan een betere wereld. Maar iemand anders vindt een financiële beloning weer belangrijker. Of misschien ben jij iemand die de erkenning belangrijk vindt en graag in de spotlights staat bij het binnenhalen van die grote deal. Weer iemand anders denkt, “BOEIEN … wat kan mij het schelen”, als ik me maar kan ontwikkelen.

 

Geld en waardering

“Zo sprak ik een interessante kandidaat, ik had namelijk een mooie vacature en zijn profiel paste goed, dus ik was benieuwd wat hij wilde verdienen. Het was een stevige functie, dus daar mocht best wat tegenover staan. Ik vroeg aan hem “onder welk bedrag kom jij je bed NIET uit?”. Hij aarzelde en noemde een bedrag.

“Is dat écht het bedrag waarvoor je aan de slag wilt?” vroeg ik. Uiteindelijk noemde hij een veel hoger bedrag, dát vond hij zijn waarde. Die eerlijkheid is juist alleen maar goed, je wilt niet ergens zitten waar je het idee hebt dat je niet voldoende wordt gewaardeerd wordt. Dat heeft niet alleen met dat salaris te maken, maar je hoeft ook niet zomaar een paar duizend euro erop achteruit gaan. Als je dat met een bepaalde intentie doet of een missie hebt, zoals sociale en maatschappelijke betrokkenheid (bijvoorbeeld werken in de zorg), of in een andere levensfase zit dat de kinderen net de deur uit zijn en kosten wat lager zijn, dan is dat een ander verhaal. Dan kies je daar bewust voor. Maar anders … niet nodig. Je hebt jezelf immers waardevol gemaakt in je leven, door veel kennis in te brengen , een netwerk mee te nemen en senioriteit of levenservaring uit te stralen. Dat moeten werkgevers inzien. 

 

“Seniore” medewerkers, dan heb ik het boven de 50, zijn echt goud waard. Ik begrijp echt niet dat veel werkgevers die niet willen. Dat zijn geen jobhoppers meer, ze hebben meerdere culturen gezien, hebben veel levenservaring opgedaan, zijn ideaal als selfstarters en vormen een stabiele factor voor je bedrijf. Die weten nog wat loyaliteit is, zijn rijp voor goede interactie en denken na. Die zijn niet uitgerangeerd of versleten! Ze moeten nog zo’n 10 a 15 jaar en zijn echt gemotiveerd.

 

Guilty pleasure

“Vertel mij eens je “guilty pleasure”, vertel me iets wat niet op je CV staat! Vaak is dát waar je van ‘aan’ gaat”. Er zitten vaak verborgen talenten in mensen, waar ze bescheiden over zijn, maar waar je zoveel uit kan halen hoe iemand is. Dat je accountmanager bent, zegt nog helemaal niet dat je werkelijk die snelle jongen bent en of dat eigenlijk wel bij je past. Je kan daar gewoon in gerold zijn en dat zijn blijven doen. Ik kwam erachter dat een Business Developer in ICT en Cloud een waanzinnige Finance-knobbel had. Met de mooiste certificaten. Hij wilde daar in verder, maar deed er niets mee. Bizar. Dat moét gewoon op je CV. En ik vond een paar keukenprinsessen die fantastische kandidaten bleken voor mijn Food opdrachtgevers. Wat is jouw “guilty pleasure”?

 

Duurzame inzetbaarheid & werkgeluk

Als je weet waar mensen écht blij van worden op hun werk, kun je kandidaten pas écht duurzaam bemiddelen als recruiter. Dat lukt je alleen wanneer je nieuwsgierig bent en (open) vragen stelt. Echt interesse tonen in mensen. Stel de vragen die de kandidaat aan het denken zetten. Als een kandidaat beter weet wat hij of zij wil, is het duidelijker welke rollen en welke organisaties er bij iemand passen. Voor Lennard komt dat vanzelf, hij is empathisch, nieuwsgierig en sociaal. Hij wil je echt helpen.

Iemand die veel werkgeluk ervaart is positiever, minder vaak ziek, een leukere collega, productiever, creatiever en een betere ambassadeur voor je organisatie. Dát is wat je wilt leveren aan je opdrachtgever. Niet zomaar ‘een kandidaat’.

Je wil dat iemand je na een jaar een app-je stuurt om te laten weten dat het zo’n toffe plek is. Iemand die helemaal tot z’n recht komt en ondertussen ook een mooie stap heeft gemaakt. Zo draag je bij aan de groei van een organisatie. En dat begint bij een nieuwsgierige vraag van de recruiter aan een kandidaat.

“En een succesvolle duurzame plaatsing draagt ook bij aan mijn werkgeluk” aldus Lennard.

 

Lennard van den Heuvel

T. 06 22784669 

E. lennard@vlottebabbels.com

 

Comments are closed.