Lennard en zijn eigen werkgeluk

Lennard en zijn eigen werkgeluk


Dit is het laatste blog in een drieluik over recruitment en werkgeluk. In de afgelopen 2 blogs heb ik met Lennard gesproken. Als recruitment partner spreekt Lennard dagelijks met kandidaten én opdrachtgevers. Na een lange carrière, deels in loondienst, is Lennard nu zelfstandig recruitment partner bij Vlotte Babbels. Hoe zit het met jouw werkgeluk?  


Waarden

In het blog over recruitment en de opdrachtgever stipte ik het al even aan, als persoon heb je bepaalde waarden. Die moeten op z’n minst een beetje aansluiten bij wat jij als kandidaat belangrijk vindt. “Voor mij zijn respect, waardering en werkgeluk heel belangrijk”, zegt Lennard. “Doen wat je leuk vindt, doen waar je goed in bent en vrijheid hebben om de dingen op jouw manier te doen, dat zijn wel een beetje de ingrediënten voor mij om veel werkgeluk te ervaren”.

Tegenwoordig is remote werken heel gewoon. Dagelijks zie je op LinkedIn berichten voorbijkomen van IT-ers die in de Spaanse zon zitten, recruiters die op Bali hun kandidaten en opdrachtgevers aan elkaar verbinden en VA’s die ondertussen in een Zuid Afrikaanse wijngaard zitten. “Waarom niet een paar weken in Italië werken?” zegt Lennard. “Met de middelen van tegenwoordig, de zoom-, teams- en andere live meetings-technieken hoef je echt niet op je burostoel in Nederland te blijven zitten. Goede interviews, diepgaande gesprekken, een luisterend oor en empathie … hoe lekker is dat met een graadje of 25 en een strak blauwe zee. Als je oprecht interesse hebt en je weet bij elkaar het vertrouwen te winnen en de juiste match te maken dan maakt het niemand een fluit uit waar je zit … alleen jijzelf”.

 

Focking moe

Werk moet leuk zijn, maar in werkelijkheid lijkt het voor steeds meer medewerkers eerder een zware opgave te worden dan iets waar ze naar uitkijken. “In deze jaageconomie, waarin we alleen maar meer en meer moeten en de compassie ver te zoeken is, wordt niemand vrolijk”, geeft Lennard aan. “Iedereen wordt focking moe en gestressed van alle prikkels en verwachtingen. Werkgeluk is echt ver te zoeken bij het overgrote deel van de werkenden. En dat is nou juist zo belangrijk, die evenwichtige werk en privé balans. Tja, wat is evenwichtig? Dat is voor iedereen anders, maar je wilt toch niet als een uitgewrongen vaatdoek je vrije tijd besteden. Ik zie veel bedrijven, ik spreek veel kandidaten en werkgevers, ik ken veel bedrijfsculturen en hoor alle verhalen over de continue struggle met leidinggevenden, de toxische cultuur en het gebrek aan aandacht voor de medewerkers. Het slaat door, het is nog nooit zo erg geweest. Dit wil je niet … dus ik ook niet!”

 

 

Luisteren en aandacht geven

“We willen allemaal positieve energie ervaren, een leuke job, veel werkplezier en mensen gelukkig zien worden. Ik deed een week-challenge om bij mijzelf de Gouden Uil te vinden, erachter komen waarvan ik gelukkig zou worden. Dat was al snel duidelijk, Ik moet met mensen omgaan, de relatie onderhouden en ze verder helpen. Geen verrassing op zich, dat doe ik mijn hele leven al. Maar ik ben een ondernemer, geen verkoper. Ik ben een netwerker en onderhoud mijn contacten goed en help graag mensen. Ik wil ze servicen en het beste geven en bieden. Dat geldt ook voor mijn kandidaten.”

 

“Ik deed mijn hele leven verkoop, maar eigenlijk vind ik daar geen reet aan. Nou ja, aan het woord VERKOOP niet. Maar … verkoop is luisteren en aandacht geven, het beste voor je klant bieden. En dat kan ik heel goed, maar daar gaat het juist vaak fout in bedrijven. Die willen “dozen schuiven” en “doordrukken”, maar daar zit de klant helemaal niet op te wachten. Dat gezeur van “Wij van WC eend …”. Verschrikkelijk! Maar als het management dat wil … tja, dan ontstaat er paniek in de tent. Zij willen het zo, maar de klanten niet. En wie kent het best de klant. Jij toch? Stress in de tent en de medewerkers zijn altijd de Sjaak. Daar begint de ellende, het is een structureel probleem: NIET luisteren! En een cursusje mindfulness lost dat echt niet op. Verhalen te over”. Lennard wijst en is duidelijk: “Dat is nou precies waar ik géén energie van krijg. Niemand zit daar op te wachten”.

 

Vreemde indringer

“Ik kan heel goed omgaan met mensen en wil graag een positieve vibe. Ik maakte een manifest en sprak die in: “ik doe alleen nog maar dingen waar ik energie van krijg … “. Ik wil mensen verder helpen en wil geen dozenschuiver zijn. Mensen verdienen werkgeluk, die verdienen aandacht en een fijne werkplek. Het gaat om de kandidaat, niet om mij! Ik ben als recruiter ook maar gewoon een “vreemde indringer in hun leven”, die opeens aan komt waaien. Ik heb het beste met ze voor, maar ik moet wel weten waar ze gelukkig van worden, dus luister ik heel graag naar ze. Ik ga ze niet een baan aanjengelen voor mijn eigen boterham. Dat werkt niet en dat wil ik niet. Zij moeten er voor open staan, zij moeten de juiste plek krijgen en zij moeten het werkgeluk vinden. En als ik ze benader, omdat ik vind dat ze echt een heel passend mooi profiel hebben, maar ze zitten nog prima op hun plek … lekker blijven waar je zit dan!!”

 

Nieuwe inspiratie

Wat is jouw geheim van werkgeluk, hoe creëer jij dat voor jezelf? Lennard krijgt een grote smile. “Mijn werkgeluk ontstaat eigenlijk uit het werkgeluk van anderen. Kandidaten en klanten die ik blij maak met een leuke nieuwe job of een fijne gemotiveerde nieuwe medewerker. Als je dan een berichtje of recensie krijgt met “Super bedankt voor de fijne gesprekken en het snelle schakelen, ik heb het echt super naar mijn zin”, dan word ik echt heel gelukkig. Dat is voor mij werkgeluk. En als je dat met een zonnetje vanaf je terrasje aan zee in Zuid Italië kunt doen … niets mis mee toch?”

 

“Niks is zo fijn als zelf te kunnen bepalen waar je werkt. Voor sommige mensen is dat gewoon zoals dat al decennia is, op kantoor. Maar een andere omgeving kan zeker nieuwe inspiratie geven. Het geeft rust, het biedt andere inzichten, het geeft afleiding en je krijgt onwijs veel energie. Je kan niet continu op AAN staan, je hersens moeten pauze hebben om creatief en alert te blijven. Je moet scherp en geduldig blijven en niet als een gesjeesde stalker je kandidaten te woord staan. Hoe voel je je zelf als de zon schijnt? Hoe lekker zit je in je vel als er een soort vakantiegevoel om je heen hangt? Je moet zelf de slingers op hangen. Zorg in ieder geval voor de juiste ingrediënten voor je eigen werkgeluk, of dat nou op kantoor is of in een Trullo met een prachtig uitzicht op zee.” Arrivederci. Ciao.

 

Lennard van den Heuvel

T. 06 22784669 

E. lennard@vlottebabbels.com

 

Comments are closed.