Lennard en de opdrachtgever

LENNARD EN DE OPDRACHTGEVER


In het tweede deel van het drieluik over recruitment en werkgeluk gaat het met Lennard over de opdrachtgever. Er zijn veel bedrijven die functies hebben waar ze iemand voor zoeken. Maar niet zomaar iemand natuurlijk. Maar hoe mooi zou het zijn als je niet zo hard hoeft te zoeken naar mensen? Wat als mensen wat meer naar jou toe komen?  We zitten in een markt waar je juist als werkgever meer moet laten zien wat je kunt bieden. Wat kan jij toevoegen in het leven van de kandidaat? 


Een salaris, een goede bureaustoel en een … banaan?

Tegenwoordig in de strijd om goed personeel, of überhaupt personeel, ga je het niet redden met oppervlakkige zaken. Niet met dat marktconforme salaris , NEE dat kan echt niet meer, transparantie HALLO!  Of die gratis lunch mét fruit nog wel. Ik las het laatst ergens. Nou ik kan je zeggen … van een gratis banaan is nog nooit iemand gelukkig geworden. En nee, dus ook niet van die pingpong tafel. Ho, wacht … hebben we het ineens over geluk op de werkvloer?

Ja, want werk is veel meer dan een plek waar je je geld verdient. Je wilt iets bereiken, je wilt gewaardeerd worden, je wilt je ontwikkelen, je wilt een leuk team hebben. Je werk moet passen bij wie je bent als mens. Waar staat een organisatie voor en past jouw kandidaat bij deze organisatie? Als jij duurzaamheid belangrijk vindt, pas je misschien minder goed bij een bedrijf wat veelal bezig is met fossiele brandstoffen. Om maar eens een actuele zijstraat te noemen.

Als werkgever moet je laten zien wat jij een kandidaat kan bieden. Dat gesprek voert Lennard ook. Je hebt een opening, maar wat voor organisatie ben je. Welke kandidaten passen in jouw organisatie? Om écht goed te kunnen plaatsen, wil je weten hoe het is binnen de organisatie.

“Vaak is een manager bepalend in een organisatie. Hij of zij is een groot voorbeeld voor wat er op de werkvloer wel of niet gebeurt. Dus je kunt allemaal mooie waarden op je missie en visie pagina hebben staan, uiteindelijk telt het gedrag”.

 

Laat het zien!

Vaak hebben organisaties een marketing afdeling die laat zien hoe goed, innovatief, mooi of goedkoop hun product of dienst is. Maar nog veel te weinig wordt er aandacht besteed aan het laten zien van de organisatie zelf. Wie zijn de mensen die de organisatie maken? Hoe gaaf ben jij als werkgever. En roep dat vooral niet -alleen- zelf. Dat geeft toch zo’n ‘Wij van WC-eend, adviseren WC-eend’-gevoel.

Laat je werknemers vertellen wat er zo mooi is om voor deze organisatie te werken. Dát zijn je ambassadeurs, dat zijn mensen die andere mensen aantrekken. Zij weten precies hoe het is om daar accountmanager te zijn. Of receptionist. Of verpleger. Of barmedewerker. Nou ja, je begrijpt het wel. Zij weten ook precies wat er nodig is om die specifieke functie in te vullen. Vaak heb je daar niet het schaap met de 26 poten voor nodig. Nee, echt niet. Daar moet je je klant soms ook in bijsturen. Herschrijf die vacature tekst eens, wat heb je nou écht nodig?

“Zelf weet je het ook, je wilt je prettig voelen binnen organisatie. Anders werkt het niet. De culture-fit is tegenwoordig belangrijk. Je kunt mensen altijd vaardigheden leren maar hoe iemand is en waar iemand zich thuis voelt, is veel lastiger te sturen. Een organisatie moet waarden hebben die aansluiten bij die van jou”.

 

Employer brand

Dus bouw aan je employer brand en mensen gaan je ook als werkgever zien. Zo leren mensen je succesfactoren kennen … jouw medewerkers! Je bent niet meer een onpersoonlijk bedrijf, maar een organisatie met gezichten van échte mensen die er toe doen, die je kapitaal zijn. Doe de dingen die passen bij jouw bedrijf en laat het zien, in woorden én daden. Employer branding is geen sprint, je zult niet morgen een mailbox vol kandidaten hebben om de vacatures te vullen.

Maar terwijl jij werkt aan je employer brand, is het ook waardevol om eens te kijken naar een andere invalshoek om die functies in te vullen. Binnen je eigen organisatie. Of via een samenwerking met een onderwijsinstelling. En wees realistisch … wil je iemand nou écht laten schieten die 200 euro in de maand meer wil? Die wel helemaal in jouw organisatie past én geschikt is voor de functie?

Ondertussen begin je met het vertellen van het echte verhaal door jouw medewerkers, trek je mensen aan die zich aangesproken voelen door het verhaal van je bedrijf, door de cultuur, door de mensen die er werken. Op termijn vind je zo makkelijker echt passende kandidaten die goed aansluiten op wat jij te bieden hebt. Niet alleen qua functie maar ook qua cultuur.

Wil je werken aan het employer brand van jouw organisatie? De mooie verhalen in je organisatie naar boven halen, neem dan contact op met Lennard.

 

Lennard van den Heuvel

T. 06 22784669 

E. lennard@vlottebabbels.com

 

Comments are closed.